Hoe spoor je zelf een waterlekkage in huis op

Het opsporen van een waterlekkage in uw woning kan veel ongemak met zich meebrengen, maar het lokaliseren ervan kan een uitdaging zijn. Hier zijn enkele handige tips en een stappenplan om zelf een lek in huis op te sporen. Wat te doen als u de lekkage niet kunt opsporen? Hier vindt u enkele aanbevelingen.

Welke stappen kunt u ondernemen om zichtbare indicaties van een lekkage in huis op te sporen?

Alvorens u aan de slag gaat met het zoeken naar de lekkage, is het van belang om goed te letten op mogelijke signalen van een lekkage. Inspecteer vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, kijk naar schimmelvorming, let op verkleuringen en ruik aan eventuele ongebruikelijke geuren. Deze aanwijzingen kunnen u brengen bij de plek waar de lekkage zich bevindt.

Uw taak: inspecteer mogelijke probleemgebieden

Bekijk het dak op ontbrekende dakpannen, beschadigde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Doorzoek de badkamer op vochtplekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Inspecteer de leidingen op aanwijzingen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren nabij de leidingen.

Kijk uit voor abnormale geurtjes nabij afvoerkanalen en onderzoek de riolering op indicaties van een waterlekkage. Bekijk radiatoren en leidingen voor vochtige plekken en luister naar vreemde geluiden. Het kan voorkomen dat een lekkage zo ernstig is dat deze al op diverse plekken zichtbaar wordt.

Advies voor het correct toepassen van vochtigheidsmeters

Wanneer u een lekkage vermoedt die niet direct zichtbaar is, is het raadzaam vochtigheidsmeters te gebruiken. Deze handige tools bepalen het vochtgehalte in materialen. Hoge vochtigheid kan wijzen op een lekkage, zelfs zonder zichtbare tekenen.

Akoestische inspectie uitvoeren als vierde stap

Luister naar eventuele geluiden van waterstroming in leidingen. Dit kan erop wijzen dat er een lekkage is, vooral als het geluid afwijkend is. Een stethoscoop kan van pas komen bij het vinden van de exacte locatie van de lekkage.

Als u de lekkage niet kunt lokaliseren, wat nu?

Voorkom te veel eigen onderzoek of sloopwerk, vooral als de oorzaak van de lekkage onduidelijk is. Onnodig gesloop kan de schade vergroten. Indien u na grondig speurwerk de lekkage niet kunt vinden, is het verstandig om een beroep te doen op Moorman Totaal Techniek Lekdetectie. Het precies opsporen van lekkages wordt mogelijk gemaakt door lekdetectiespecialisten die gebruikmaken van geavanceerde technologieën zoals thermografie en akoestische detectie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1301

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> U kunt lekkages voorkomen
> De vaakst voorkomende lekkages in woningen
> Wat doet lekdetectie precies