Wat doet lekdetectie precies

Lekdetectie maakt het opsporen van onzichtbare problemen in huis eenvoudig zonder dat er veel verstoring of sloopwerk nodig is. Lekdetectie is het proces van identificeren en lokaliseren van lekkages in gebouwen, zowel in huizen als commerciële ruimtes. Het vinden van water- of vochtlekkages met geavanceerde technologieën en methoden bij lekdetectie gebeurt zonder onnodige schade aan de gebouwstructuur.

Hoe wordt lekdetectie toegepast?

Een vaak gebruikte methode is thermografie. Hierbij worden warmtebeeldcamera's ingezet om temperatuurvariaties in oppervlakken te ontdekken. Bij lekkages kan water een ander temperatuurpatroon hebben dan het omliggende materiaal, wat leidt tot de precieze lokalisatie van de lekkage.

Een belangrijk aspect bij lekdetectie in waterleidingen is geluid. Geluidsgolven die ontstaan door waterstroming worden gedetecteerd door gevoelige microfoons. Door te luisteren naar afwijkende geluidspatronen kunnen zelfs de miniemste lekkages worden gedetecteerd.

Voor moeilijk toegankelijke gebieden, zoals leidingen of holle ruimtes, wordt endoscopie toegepast. Er wordt een buigzame buis met een camera aan het uiteinde gebruikt om live beelden te leveren van het interieur. Zo hebben experts de mogelijkheid om verborgen lekkages visueel op te merken.

Het meten van vochtigheid in materialen wordt uitgevoerd met speciale apparatuur. Bij een abnormaal hoog vochtgehalte is het mogelijk dat er sprake is van een lekkage, zelfs als er geen zichtbare signalen zijn. Het voorkomt toekomstige schade.

Wat maakt lekdetectie zo praktisch?

Door lekkages in een vroeg stadium op te sporen, kan men voorkomen dat water zich ophoopt en structurele schade veroorzaakt aan muren, plafonds, en zelfs funderingen. Bij tijdige opsporing worden de kosten van reparaties geminimaliseerd. Als uitgebreide sloopwerkzaamheden worden vermeden, worden gerichte interventies op de locatie van de lekkage uitgevoerd.

Lekkages kunnen leiden tot schimmel- en schimmelvorming, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het tijdig detecteren en aanpakken van lekkages zorgt ervoor dat u een gezonde leefomgeving behoudt. Met verschillende technologieën wordt lekkage detectie uitgevoerd, wat een waardevolle dienst is die lekkages lokaliseert zonder overbodige schade aan uw huis te veroorzaken.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1301

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> U kunt lekkages voorkomen
> Hoe spoor je zelf een waterlekkage in huis op
> De vaakst voorkomende lekkages in woningen